Tuesday, February 3, 2009

Cake Resepi



Resepi ni ambik kat Myresepi.com..teringin sangat nak buat carrot cake ni tapi tak berkesempatan...but ku kuatkan semangat utk mencubanyer..at last menjadik jugak....sedap........rasernyer apetah lagi berfrostingkan cheese...yummmyyy

Carrot cake

4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
120g gula castor
100g brown sugar
1 1/2 cawan carrot (diparut
)


bahan diayak:
250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
100g walnut (dicincang sedikit)

1 sudu teh garam

Topping:
120g butter
250g creamcheese
120g icing sugar

Cara-Cara:

*Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut
*masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
*dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
*bakar pada suhu 170C selama 50 min

Sekiranya kek masih melekat kat lidi atau pu cake tester..maksudnyer belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak .

Untuk Topping:

pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian.


Coconut Pandan sponge cake





Cheese Cake

No comments:

Post a Comment